Επικοινωνία
info@grecoroots.com

EU Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 49.99€

GR Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 19.99€

CH/NO/UK Δωρεάν μεταφορικά για παραγγελίες άνω των 119.99€

News & Tips

Η «μάχη για να φάω» και η δύναμη της καλής διατροφής!

15/09/2022
από Greco Roots

Η αδυναμία καλής διατροφής ή αλλιώς «κακή θρέψη» μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι, το στόμα και το λαιμό, όπως διακοπές στο πρόγραμμα της θεραπείας, καθυστερήσεις, εισαγωγές στο νοσοκομείο και μειωμένη επιτυχία της θεραπείας.

Μελέτη, στην Αυστραλία, περιγράφει το μεγάλο διατροφικό φορτίο των ασθενών με καρκίνο στο Κεφάλι, το στόμα και το λαιμό. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν τις δυσκολίες στη λήψη της τροφής τους κατά τη διάρκεια της θεραπείας ως «η μάχη για να φάω» όπως πόνο στο στόμα, δυσκολία στο φαγητό, μούδιασμα, προβλήματα στη γεύση και ξηροστομία. 

Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται ειδικές οδηγίες και φροντίδα για την πρόληψη ή/και την αντιμετώπιση και τη θεραπεία της πτωχής διατροφής. Οι διατροφολόγοι είναι εκπαιδευμένοι και μπορούν να δώσουν συμβουλές και να καθοδηγήσουν τη διατροφική φροντίδα σε συνεργασία με τους λογοθεραπευτές, τις νοσηλεύτριες, και τους γιατρούς, και θα βοηθήσουν ώστε να βελτιωθεί η διατροφική εμπειρία των ασθενών.

Πηγή: https://curecancer.gr/

Δείτε τη μελέτη. The experience of nutritional care according to patients with head and neck cancer involved with a combined dietitian, specialist nurse and speech pathologist clinic in a regional Australia: a quantitative longitudinal study. Supportive Care in Cancer 2021; 29:4329-4337.

Η νέα μαγειρική τάση μας κάνει καλό!

19/04/2022
από Greco Roots

Μέχρι μερικά χρόνια πριν, αυτό που φαινόταν να ενδιαφέρει περισσότερο τον κόσμο ήταν πόσο ένα φαγητό θα ικανοποιούσε την ψυχή και το μυαλό του. Με άλλα λόγια, ο κόσμος δε νοιαζόταν τόσο για μία υγιεινή συνταγή παρά για ένα πεντάνοστιμο πιάτο. Ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός να είχε έλλειψη σε βασικά στοιχεία, τα οποία επηρέαζαν μοιραία και τη σωστή λειτουργεία του.

Πλέον, όμως, ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται για το τι τροφή προσλαμβάνει, από πού προέρχεται και πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα "δυνατό" κι υγιή οργανισμό. Δεν ενδιαφέρεται μόνο να "χορτάσει", αλλά και να πάρει όσο το δυνατόν τα πιο σωστά συστατικά που το φαγητό μπορεί να του προσφέρει. 

Τι σημαίνει αυτό; 

Έχει παρατηρηθεί, πως ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, να ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους τροφές οι οποίες έχουν κάτι να τους δώσουν. Ειδικά κι ως απόρροια του κορονοϊού, οι άνθρωποι πλέον αναζητούν τροφές οι οποίες μπορούν να τους θωρακίσουν και να ενδυναμώσουν το ανοσοποιητικό τους. Για το λόγο αυτό προτιμούν πλέον να μαγειρεύουν οι ίδιοι τα γεύματά τους με καλές πρώτες ύλες και να αποφεύγουν το junk food.

Ποιο το αποτέλεσμα;

Ο κόσμος αναζητητεί ωφέλιμες τροφές, προσαρμοσμένες στις ανάγκες του και στα γούστα του, τις οποίες συχνά χρησιμοποιεί ώστε να ικανοποιεί παράλληλα τον οργανισμό και την ψυχή του. Αλλάζει τον τρόπο ζωής του, καταφεύγοντας σε πιο αποδοτικές λύσεις και προσφεύγει σε γεύματα τα οποία είναι πλούσια σε στοιχεία που ευνοούν τις ιδιότητες του οργανισμού. Superfoods, καλά έλαια, βιολογικά προϊόντα, vegan προϊόντα, μέλι, προϊόντα χωρίς Ε, είναι μερικές από τις επιλογές του.

DIY: Σπιτικά αρωματικά κεριά

29/10/2021
από Greco Roots

Σπιτικά αρωματικά κεριά

Συστατικά για 8 μικρά κεριά:

2kg παραφίνη (κερί) 
το αγαπημένο σας αιθέριο έλαιο
φυτίλια
καλούπια για κεριά (μικρά γυάλινα βαζάκια και τενεκεδάκια)


Μέθοδος:

  1. Τρίβουμε ή ψιλοκόβουμε το κερί μας και το τοποθετούμε στο μπεν μαρί (βράζουμε λίγο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και μετά βάζουμε ένα αντιθερμικό μπολ πάνω από την κατσαρόλα). Αφήνουμε να λιώσει, ανακατεύοντας κάθε τόσο.
  2. Μόλις λιώσει το κερί, προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο που επιθυμούμε ή συνδυασμό αιθέριων ελαίων (για ένα κερί μεγέθους 250ml, περίπου 30ml ελαίου είναι αρκετά).
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά μόλις αναμειχθούν όλα. Αφήνουμε στην άκρη κι ετοιμάζουμε γρήγορα το καλούπι μας.
  4. Τοποθετούμε το φυτίλι στο καλούπι τοποθετώντας το κάθετα στον πάτο του καλουπιού. Ρίχνουμε μέσα το κερί με κενό περίπου 2εκ. από το χείλος του καλουπιού.
  5. Κόβουμε το φυτίλι κι αφήνουμε το κερί για τουλάχιστον 24 ώρες πριν το ανάψουμε.

Φτιάξτε το δικό σας χαρακτηριστικό άρωμα στο σπίτι σας!

2+1 μυστικά για να αυξήσετε την ενέργειά σας στο γραφείο

30/09/2021
από Greco Roots

Καθώς δεν μπορείτε να αποφύγετε την καθιστική εργασία όταν εργάζεστε στο γραφείο, πόνοι στον αυχένα και την πλάτη είναι πιθανό να προκληθούν. Πώς μπορούμε να μειώσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που επηρεάζουν την υγεία μας και να ενισχύσουμε την ενέργειά μας στην εργασία;

Τα μυστικά είναι τα εξής:

1. Ξεκινήστε το περπάτημα

Ακόμα και για εσάς, που προπονείστε συστηματικά, είναι δύσκολο να αντικαταστήσετε 8-9 ώρες καθιστικής εργασίας με μισή ώρα καθημερινής άσκησης. Θα ήταν ιδανικό για εσάς να ασκείστε για μία ώρα την ημέρα. Ξέρουμε... σε μερικούς από εσάς φαντάζει αδύνατο. Μυστικό: όταν βρίσκεστε στο γραφείο, φροντίστε να σηκώνεστε και να περπατάτε για 5 λεπτά κάθε μία ώρα. Το περπάτημα και οι διατάσεις για 5 λεπτά, είναι ένα καλό ποσοστό αν θέλετε να αποφύγετε τυχόν παρενέργειες της καθιστικής εργασίας. Το να κάθεστε πολλές ώρες επηρεάζει την κυκλοφορία του αίματος κι αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

2. Πίνετε νερό

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, πόσο μάλλον στη δουλειά. Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, ζάλη κι αδυναμία. Όλα αυτά προκαλούν χαμηλή απόδοση στην εργασία και μειώνουν την αποδοτικότητά σας. Μυστικό: Έχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας και πίνετε μερικές γουλιές πριν διψάσετε. Μερικές φορές, ενώ εργαζόμαστε, ξεχνάμε να πιούμε νερό. Τώρα, θα το δείτε και θα θυμηθείτε να ενυδατωθείτε.

3. Τρώτε καλά

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ετοιμάσει το φαγητό σας από το σπίτι. Διαφορετικά, αν είστε επιρρεπείς στις λιχουδιές, πιθανότατα θα καταναλώσετε ένα ανθυγιεινό σνακ. Μυστικό: Προτιμήστε σπιτικά γεύματα ή σνακ, ρυθμίστε την ποσότητα σε ένα δοχείο τροφίμων και βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φαγητό, το οποίο θα καλύψει την πείνα σας όλη την ημέρα.

Δεν είναι τόσο δύσκολο, έτσι δεν είναι; Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας!

Κάνετε τα σπιτικά γεύματα πιο υγιεινά

30/07/2021
από Greco Roots

Η αλήθεια είναι ότι η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει πολύ από το πρώτο lockdown. Ο Covid-19 έχει φέρει πολλές αλλαγές στις καθημερινές μας διατροφικές συνήθειες. Βάζουμε στοίχημα ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν περίμεναν ότι όλη αυτή η κατάσταση θα διαρκούσε τόσο πολύ. Οι περισσότεροι από εσάς μπορεί να εργάζονται από το σπίτι, να ασκούνται στο σπίτι, να μαγειρεύουν στο σπίτι και να πειραματίζονται στις μαγειρικές τους ικανότητες. Το καλό είναι ότι τώρα οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στον εαυτό τους, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα και γενικά, υιοθετούν έναν πιο υγιεινό και πιο ισορροπημένο τρόπο ζωής. Αν ανήκετε σε αυτήν την ομάδα, διαβάστε τις παρακάτω λύσεις και κάντε το μαγείρεμα στο σπίτι πιο ενδιαφέρον!

1. Χρησιμοποιήστε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά

Είναι γνωστό ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά δίνουν γεύση στο φαγητό. Ειδικά τα βότανα δίνουν πολύ ωραία αρώματα στο σπιτικό φαγητό όταν έχουν συνδυαστεί σωστά. Ωστόσο, ενώ προσπαθείτε να κάνετε το φαγητό σας πιο νόστιμο, μην το παρακάνετε. Για παράδειγμα, το υπερβολικό αλάτι είναι υπεύθυνο για την υπέρταση και την αύξηση βάρους, όταν καταναλώνεται καθημερινά σε μεγάλες ποσότητες. Ένα κουταλάκι του γλυκού συνιστάται ως η μέγιστη ημερήσια πρόσληψη για έναν ενήλικα. Προσοχή! Το αλάτι «κρύβεται» στο ψωμί, στα μπισκότα και στα γλυκά! Από την άλλη πλευρά, τα βότανα τείνουν να είναι πιο υγιεινά εάν χρησιμοποιούνται ισορροπημένα.

2. Αγοράστε πιο υγιεινά

Όλα τα προϊόντα δεν είναι ίδια. Όλοι πρέπει να μάθουν πώς να διαβάζουν τις ετικέτες διατροφής. Θα πρέπει να αγοράζουμε προϊόντα με στόχο να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη κι αλάτι. Τα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα καλά λιπαρά που προέρχονται από ελαιόλαδα και οι σαλάτες, πρέπει να περιλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.

3. Διατροφική εκπαίδευση

Μάθετε για τη διατροφική εκπαίδευση και διδάξτε την οικογένειά σας για τις σωστές διατροφικές επιλογές. Οργανώστε και προετοιμάστε το φαγητό σας πριν πεινάσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε το χρόνο να φτιάξετε ένα γεύμα αντί να τρώτε σνακ. Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή έχει αντίκτυπο και στην ψυχική μας υγεία. Πρέπει να υιοθετούμε υγιεινές συνήθειες και να τις διατηρούμε στην καθημερινή ζωή.

Είναι τόσο δύσκολο να ακολουθήσετε αυτά τα τρία βήματα; Δε νομίζουμε! Παρ 'όλα αυτά, ο καθένας έχει το δικαίωμα να ακολουθεί αυτό που του ταιριάζει καλύτερα και, φυσικά, να τρώει ό,τι τον κάνει ευτυχισμένο. Η σύστασή μας είναι να κάνουμε καλύτερες και πιο υγιεινές επιλογές! :)

Χειροποίητη κεραλοιφή με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο!

28/06/2021
από Greco Roots

Χειροποίητη κεραλοιφή με βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Συστατικά:

5 κ.σ. βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. τριμμένο κερί μέλισσας
3 σταγόνες βιολογικού αιθέριου ελαίου
1 βάζο των 50 ml


Μέθοδος:

1. Αποστειρώνετε το βάζο.
2. Τρίβετε το μελισσοκέρι στον τρίφτη, χρησιμοποιώντας τις μεγάλες λεπίδες.
3. Λιώνετε το τριμμένο μελισσοκέρι σε μπεν-μαρί.
4. Όταν το μελισσοκέρι έχει σχεδόν λιώσει, προσθέτετε το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
5. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
6. Μόλις το μείγμα είναι έτοιμο, αφαιρείτε το μπολ από τη φωτιά και προσθέτετε σταγόνες από το βιολογικό αιθέριο έλαιο *.
7. Ανακατεύετε με μια σπάτουλα.
8. Μεταφέρετε το μείγμα στο βάζο και περιμένετε μέχρι να κρυώσει.
9. Η χειροποίητη κεραλοιφή είναι έτοιμη για χρήση!

Συμβουλές:
* Θα μπορούσατε να προσθέσετε το αιθέριο έλαιο της αρεσκείας σας ή να αναμίξετε δύο διαφορετικά βιολογικά αιθέρια έλαια.

Καλοκαιρινές διακοπές VS διατροφή

16/06/2021
από Greco Roots

Για να είμαστε ειλικρινείς, συμφωνούμε ότι είναι λίγο δύσκολο να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή ακόμη και στις καλοκαιρινές σας διακοπές! Πώς είναι δυνατόν να ελέγχετε ό, τι τρώτε και να μην παρασυρθείτε, ενώ ξεκουράζεστε στις διακοπές σας; Αξίζει το άγχος για αυτό ακόμη κι όταν περνάτε χρόνο με τους φίλους σας, χαλαρώνοντας δίπλα στη θάλασσα; Το άγχος δεν είναι απαραίτητο, σίγουρα! Είναι σημαντικό για εσάς να χαλαρώσετε κάνοντας πράγματα που σας αρέσουν, έχοντας υπόψη ότι η υγεία μας είναι επίσης σημαντική.

Έτσι, θα μπορούσατε να ακολουθήσετε μερικές βασικές συνήθειες διατροφής που θα σας βοηθήσουν να διασκεδάσετε και να κρατήσετε το στομάχι σας ευτυχισμένο.

Ας δούμε μερικές συμβουλές!

1. Καταναλώστε 5 γεύματα την ημέρα! Ο κανόνας των 5 γευμάτων την ημέρα είναι πολύ απαραίτητος για το σώμα μας. Το να αφήνετε το σώμα σας χωρίς τροφή για ώρες μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Να καταναλώσετε μεγαλύτερα γεύματα, με περισσότερες θερμίδες και να τρώτε περισσότερο από ό, τι χρειάζεται το σώμα σας. Επιπλέον, όταν σταματάτε να τρώτε, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς το σώμα μας προσπαθεί να διατηρήσει αποθέματα, λαμβάνοντας υπόψη τη λιμοκτονία. Έτσι, καταναλώστε πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και δείπνο.
2. Πιείτε πολύ νερό! Ειδικά τις καλοκαιρινές μέρες, μην ξεχνάτε πόσο πολύτιμο είναι το νερό! Μετά από ώρες περπατήματος κάτω από τον ήλιο ή ηλιοθεραπεία, το σώμα μας χρειάζεται ενυδάτωση. Ακόμα κι αν τα 8 ποτήρια νερό θα ήταν αρκετά, θα πρέπει να ακούσετε το σώμα σας. Ο οργανισμός σας γνωρίζει καλύτερα από όλους τις ανάγκες του. Το νερό σας γεμίζει με τα απαραίτητα ιχνοστοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός σας.
3. Αναζητήστε εστιατόρια και ταβέρνες που ακολουθούν τις διατροφικές σας συνήθειες! Πριν φτάσετε στον καλοκαιρινό σας προορισμό, μάθετε ποια εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν το φαγητό που θέλετε. Ένα μέρος που μπορεί να προσφέρει πιάτα με καλά λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνες θα διατηρούσε το σώμα σας σε ισορροπία.
4. Φάτε περισσότερα ψάρια! Τι λέτε για μη κατανάλωση κρέατος για λίγο; Τρώτε περισσότερα ψάρια και λαχανικά και μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Ειδικά στην Ελλάδα, έχουμε υπέροχα πιάτα με ψάρι που αξίζει να δοκιμάσετε.
5. Επιλέξτε το ποτό σας! Γνωρίζουμε ότι τα κοκτέιλ είναι ιδανικά για τα καλοκαίρια, αλλά γιατί δεν προσπαθείτε να πιείτε μπύρα ή κρασί; Τα κοκτέιλ είναι τόσο δροσιστικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού που μπορεί να χάσετε τον έλεγχο και να πιείτε πολύ. Αυτό σημαίνει ότι θα καταναλώσετε πολύ αλκοόλ και ζάχαρη. Να θυμάστε επίσης ότι πρέπει να πίνετε ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ.
6. Περπατήστε ή κολυμπήστε! Να θυμάστε ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντική για το κυκλοφορικό σας σύστημα και τη γενική υγεία σας. Γνωρίζουμε ότι φαντάζεστε να ξαπλώνετε στην παραλία και να κάνετε ηλιοθεραπεία, αλλά πρέπει επίσης να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές.
7. Φάτε λίγο περισσότερο επιδόρπιο! Είναι σημαντικό να απολαύσετε τις διακοπές σας και να μην αισθάνεστε ενοχές γι'αυτές. Διακοπές σημαίνει χαλάρωση και ανεμελιά.

Είναι σημαντικό να περάσετε καλά στις διακοπές σας χωρίς άγχος. Εάν αναγκαστείτε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα, τότε μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σας. Έτσι, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικά από τα παραπάνω.

Λοιπόν, τι λέτε;

5 συμβουλές για να φτιάξετε τη σωστή σαλάτα!

22/03/2021
από Greco Roots

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να μάθετε πώς να φτιάχνετε νόστιμες, θρεπτικές και χαμηλές σε θερμίδες σαλάτες. Ωστόσο, δε χρειάζεται να ανησυχείτε, δεν εννοούμε απλά μαρούλι και λάχανο. Το μυστικό είναι να δημιουργήσουμε κάτι νόστιμο και χαμηλό σε θερμίδες. Και μην ξεχνάτε ότι μια «έξυπνη» σαλάτα μπορεί να είναι ένα πραγματικά γευστικό γεύμα, μεσημεριανό ή δείπνο. Ακολουθήστε λοιπόν τις συμβουλές μας κι επιλέξτε τα συστατικά της αρεσκείας σας. Το θέμα είναι να μην πιστεύετε πως ακολουθείτε κάποιο πρόγραμμα διατροφής.

Αποκαλύπτουμε τα μυστικά μας για μια νόστιμη και θρεπτική σαλάτα. Είστε έτοιμοι να κρατήσετε σημειώσεις;

  1. Μη χρησιμοποιείτε μόνο ένα λαχανικό
    Είναι ευρέως γνωστό ότι οι σαλάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες, ενώ είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα κι ίνες. Ωστόσο, δε χρειάζεται να κολλήσετε μόνο σε ένα λαχανικό. Δοκιμάστε δύο ή περισσότερα λαχανικά, για να συνδυάσετε μια ποικιλία βιταμινών κι αντιοξειδωτικών. Κάθε λαχανικό έχει διαφορετική θρεπτική αξία κι αυτό είναι απαραίτητο για τη ζωή μας. Ο αριθμός των ινών θα σας βοηθήσει να νιώθετε χορτάτος. Ταυτόχρονα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύχρωμο πιάτο που θα είναι πιο ελκυστικό για εσάς.
  2. Προσθέστε πρωτεΐνη
    Εκτός από την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη πρωτεΐνη στις σαλάτες, που είναι σίγουρα το κοτόπουλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυγά, τόνο, cottage ή μανιτάρια. Φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και όσπρια. Φασόλια, φακές, ρεβίθια, μπιζέλια είναι μερικές από τις επιλογές σας. Αυτό το είδος σαλάτας σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί ως γεύμα για μεσημεριανό, λόγω της πληθώρας των ινών και των πρωτεϊνών που περιέχουν τα όσπρια.
  3. Κάντε ένα υγιές dressing
    Δοκιμάστε διάφορα dressing χρησιμοποιώντας μερικά απλά συστατικά, όπως μουστάρδα, μέλι, ξύδι, γιαούρτι, πάπρικα, ρίγανη, ελαιόλαδο, σκόρδο, αβοκάντο, λεμόνι. Αποφύγετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
  4. Προσθέστε ένα φρούτο
    Έχετε δοκιμάσει ποτέ μια σαλάτα με ντοματίνια, φέτα, δυόσμο και καρπούζι; Ρόκα, σπανάκι και σύκο; Εάν όχι, δοκιμάστε την! Μήλο, αχλάδι, δαμάσκηνο, καρπούζι, σύκο, ρόδι είναι μερικές επιλογές. Τα φρούτα περιέχουν ίνες, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ προσθέτουν ένα γλυκό λάκτισμα στο πιάτο σας. Καθώς αυξάνετε την κατανάλωση ινών, νιώθετε πιο χορτάτοι.
  5. Προσθέστε ό,τι έχει μείνει από το χθεσινό γεύμα
    Χρησιμοποιήστε ό,τι περίσεψε από χθες στη σαλάτα σας κι εξοικονομήστε χρόνο μαγειρέματος, ενώ παράλληλα μαθαίνετε να μην πετάτε φαγητό.

Η διατροφική αξία των οσπρίων

09/01/2021
από Greco Roots

Η διατροφική αξία των οσπρίων

Τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και γι' αυτό θεωρούνται τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας. Συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες που περιέχουν τα όσπρια είναι βραδείας απορρόφησης και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζονται ως τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μάλιστα, η περιεκτικότητά τους σε φυτική πρωτεΐνη φτάνει έως το 20-25% και σε συνδυασμό με το φυλλικό οξύ που περιέχουν μπορούν κατά ένα μέρος να αντικαταστήσουν τη ζωική πρωτεΐνη. Επιπλέον, αποτελούν καλή πηγή σιδήρου, φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου.

Τέλος, στα οφέλη των οσπρίων φαίνονται να συγκαταλέγονται η καλή λειτουργεία του εντέρου, η καρδιοπροστατευτική δράση, η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα κι ίσως, κάποια αντικαρκινική δράση.

Βαλσάμικο ξίδι και τα οφέλη του

09/01/2021
από Greco Roots

Βαλσάμικο ξίδι και τα οφέλη του

Χαρακτηριστικό του βαλσάμικου ξιδιού είναι το σκούρο του χρώμα κι η έντονή του γεύση. Βέβαια, υπάρχει και λευκό βαλσάμικο, ή βαλσάμικο μήλου, ή κι άλλα βαλσάμικα εμπλουτισμένα με διάφορες γεύσεις.

Λέγεται πως πρώτοι οι Ιταλοί ήταν εκείνοι που έφτιαξαν το βαλσάμικο. Η παρασκευή του προήλθε από χυμό σταφυλιού κι όχι από κρασί, όπως ύφισται να παράγεται το κλασσικό ξίδι.

Σύμφωνα με τη διατροφική του αξία, το βαλσάμικο λέγεται πως έχει αρκετά οφέλη για τον οργανισμό μας, όπως:

  • Συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης
  • Βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  • Βοηθάει στην καλή διατήρηση της υγείας του δέρματος
  • Βοηθάει στην απώλεια βάρους
  • Συμβάλλει στη διατήρηση χαμηλής αρτηριακής πίεσης