Επικοινωνία
info@grecoroots.com

Πρωτούλης

http://protoulis.gr/

Η οικογένεια

Πάππου προς Πάππον

Η καταγωγή της οικογένειας είναι από τη Μικρά Ασία, όπως και πολλών άλλων κατοίκων του νησιού, που, στα δύσκολα χρόνια, πέρασαν απέναντι κι εγκαταστάθηκαν σε διάφορα σημεία της Λέσβου.

Οι γονείς και τα τέσσερα αδέλφια Πρωτούλη διαλέγουν την επαρχία του Πλωμαρίου για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή. Ο Γιώργος, γεννημένος κάπου το 1880 είναι κι ο μόνος που παραμένει στο νησί. Οι άλλοι τρεις ξενιτεύονται στη Νότια Αφρική.

Εκείνη την εποχή, οι βασικές γεωργικές ασχολίες των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια κι η ελαιοπαραγωγή.

Το καλοκαίρι τρυγούν και το χειμώνα μαζεύουν τις ελιές. Από τότε ξεκινά κι η μακριά παράδοση του νησιού στην οινοποίηση, την παραγωγή αποσταγμάτων κι ελαιόλαδου. Η φυλλοξήρα, όμως, χτυπά τα αμπέλια του νησιού κι έτσι η καλλιέργεια των ελαιόδεντρων αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο.

Ο Γιώργος Πρωτούλης, στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει στην ιδιοκτησία του 30 στρέμματα. Η σοδειά μαζεύεται επίπονα και πρέπει να μεταφερθεί με κόπο στα μικρά, παραδοσιακά, παλαιού τύπου λιοτρίβια της περιοχής.

Ο γιος του Γιώργου, Γιάννης, πατέρας του Κώστα, αποφασίζει να ασχοληθεί πιο δυναμικά και να επενδύσει στο τοπικό ελαιόλαδο. Αγοράζει 50 ακόμη στρέμματα γης και το 1975 χτίζει το πρώτο τους ελαιοτριβείο, στο Μεγαλοχώρι.

Από τους τρεις γιούς του Γιάννη, ο Παναγιώτης αναλαμβάνει την εμπορία των προϊόντων τους στη Νότια Αφρική κι ο Γιώργος με τον Κώστα μένουν στο νησί κι εξελίσσουν την εταιρεία. Δυστυχώς, ο Γιώργος φεύγει νωρίς από τη ζωή κι έτσι ο Κώστας αναλαμβάνει να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση. Επενδύει συνεχώς στη βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της ποσότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Το 2005 αποκτά ένα δεύτερο, πέτρινο ελαιοτριβείο, στον Τρύγονα, ενώ παράλληλα αγοράζει γη φτάνοντας σήμερα να καλλιεργεί 400 περίπου στρέμματα, ορεινών κι ημιορεινών -κυρίως- ελαιώνων.

Ο εκσυγχρονισμός των δύο ελαιοτριβείων, μία νέα, υπερσύγχρονη εμφιαλωτική μονάδα τυποποίησης, μία μικρότερη για πειραματικές ελαιοποιήσεις κι η ανάπτυξη του επισκέψιμου είναι στα υπό εξέλιξη σχέδιά του για την πρόοδο της οικογενειακής επιχείρησης.

Εξάλλου, οι δύο μεγαλύτεροι από τους τρεις γιούς του Κώστα, ο Γιάννης και ο Παράσχος ασχολούνται ήδη ενεργά με αυτήν, αποφασισμένοι να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο μέλλον της εταιρείας. Ο Γιάννης, έχοντας σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναλαμβάνει σιγά-σιγά πιο διοικητικό και διαχειριστικό ρόλο. Ο Παράσχος, άνθρωπος περισσότερο της παραγωγής, μαθαίνει κάθε μέρα, δίπλα στον πατέρα του τα μυστικά της καλλιέργειας, της φροντίδας κα της ελαιοποίησης.

Από τον Μικρασιάτη, δυναμικό προπάππο Γιώργο, μέχρι τον Γιάννη και τον Παράσχο, πολλά άλλαξαν στην ελαιοπαραγωγή του νησιού της Λέσβου και στην οικογένεια Πρωτούλη. Ο στόχος τους όμως παραμένει πάντα ο ίδιος: η παραγωγή ενός ελαιόλαδου υψηλών προδιαγραφών, με μοναδικό άρωμα και τη χαρακτηριστική, φρουτώδη γεύση του πιο φίνου, φυσικού χυμού ελιάς.

Κάθε χρόνο.

Η δουλειά ξεκινά με την ανατολή του ήλιου

Είτε είναι η περίοδος της συγκομιδής, που είναι κι η πιο επίπονη, είτε είναι άνοιξη, είτε καλοκαίρι, πάντα το μυαλό τρέχει στον καιρό και στις δουλειές που πρέπει να γίνουν. Και ποτέ δεν είναι λίγες, ποτέ δε φτάνουν οι ώρες.

Έλεγχος των δένδρων και της εξέλιξης του καρπού, αντιμετώπιση των απρόβλεπτων κι ακραίων καιρικών φαινομένων που ολοένα και πυκνώνουν, βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς, των μεθόδων παραγωγής και συσκευασίας, ακόμη χαμηλότερες οξύτητες, ακόμη καλύτερη ποιότητα. Κάθε χρόνο παλεύεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Μεγάλη επιβράβευση η ώρα που τα καταφέρνεις, και έχεις μπροστά σου ένα ελαιόλαδο εξαιρετικό σε σώμα, σε χρώμα, σε άρωμα. Ανάπαυλα. Για λίγο...

Ιδιόμορφο Τοπίο
Τρεις είναι οι κυρίαρχες ποικιλίες στο νησί

Η Κολοβή που καλύπτει το 65% των ελαιώνων, η μικρασιάτικη Αδραμυτιανή που καλύπτει το 30% και η Λαδολιά που καλύπτει το 5%.
Το μυτιληνιό ελαιόλαδο είναι ξεχωριστό και ο ελαιώνας του από τους πιο παλιούς στον Ελλαδικό χώρο.

Η ποικιλότητα του φυσικού περιβάλλοντος είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του νησιού. Η μορφολογία της ενδοχώρας είναι ημιορεινή, τραχιά κι ανώμαλη. Αν και διαθέτει πλούσια βλάστηση, δεν έχει μεγάλους ποταμούς, παρά μόνο χείμαρρους. Έχει ήπιο, μεσογειακό κλίμα, με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια, όλο το χρόνο. Οι δυνατοί βόρειοι και βορειοδυτικοί άνεμοι είναι χαρακτηριστικοί. Οι χειμώνες είναι ήπιοι και σύντομοι, με βροχές και τα καλοκαίρια ζεστά, με ελάχιστη βροχόπτωση.

Οι ελαιώνες της Λέσβου είναι ιδιαίτεροι

Από τη βορειοανατολική πλευρά των κάμπων η καλλιέργεια είναι πιο εύκολη. Τα κτήματα είναι επίπεδα, η συγκομιδή μπορεί να γίνει και με μηχανικές μεθόδους.

Στα ορεινά όμως, πάνω από την περιοχή που βρίσκεται το Πλωμάρι, εκεί που είναι και τα κτήματα της οικογένειας Πρωτούλη, όλα γίνονται με μεγάλο σωματικό κόπο. Για να διασφαλίσεις την ποιότητα πρέπει να μαζέψεις τον καρπό από το δέντρο, την κατάλληλη στιγμή. Πρέπει να απλώσεις και να μαζέψεις τα δίχτυα σου πολλές φορές και να σκαρφαλώσεις τις απότομες πεζούλες.