Επικοινωνία
info@grecoroots.com

Κτήμα Βίβλια Χώρα

https://www.bibliachora.gr/

Η ιστορία του Κτήματος

Η πλούσια αμπελοοινική παράδοση και οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, οδήγησαν τους δύο οινολόγους στην επιλογή του Παγγαίου για τη δημιουργία του Κτήματος Βιβλία Χώρα, όπως ονομαζόταν η περιοχή στην αρχαία Ελλάδα.

Το 1998 ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Βασίλης Τσακτσαρλής φύτεψαν τα πρώτα αμπέλια του Κτήματος, σε έκταση 70 στρεμμάτων. Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε η κατασκευή του σύγχρονου οινοποιείου και τον ίδιο χρόνο έγινε η οινοποίηση των πρώτων κρασιών. 

O Βαγγέλης Γεροβασιλείου γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Το 1974 αποφοίτησε από τη Γεωπονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας.

Από το 1976 μέχρι τις αρχές του 1999 κατείχε τη θέση του οινολόγου στο Κτήμα Porto Carras, όπου, μαζί με τον καθηγητή Αμπελουργίας Βασίλη Λογοθέτη, συνέβαλαν στην αναβίωση και ανάδειξη της ελληνικής ποικιλίας Μαλαγουζιά. Το 1981 αναβίωσε τον οικογενειακό αμπελώνα στην Επανομή και δημιούργησε το Κτήμα Γεροβασιλείου. Αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».

Είναι παντρεμένος με τη Σόνια Τζιώλα και έχουν τρία παιδιά.

O Βασίλης Τσακτσαρλής γεννήθηκε στην Επανομή Θεσσαλονίκης.

Το 1988 αποφοίτησε από το Χημικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Οινολογία, Αμπελουργία, Γευσιγνωσία και Τεχνολογία Οινολογικών Μηχανημάτων στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux της Γαλλίας.

Από το 1992 μέχρι τις αρχές του 2001 κατείχε τη θέση του οινολόγου και υπεύθυνου παραγωγής στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στη Δράμα.

Είναι παντρεμένος με την Αλέκα Καραχρήστου και έχουν δύο παιδιά.

Από τη δημιουργία του Κτήματος Βιβλία Χώρα μέχρι σήμερα οι δύο οινοποιοί έχουν δραστηριοποιηθεί σε διάφορες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 2006 μέχρι και το 2016, μαζί με τον εισαγωγέα κρασιού Τάκη Σολδάτο δημιούργησαν ένα μικρό οινοποιείο, το Escapades Winery, στο Stellenbosch της Νότιας Αφρικής.

Το 2014 , εξαγόρασαν το Κτήμα Κόκκαλη που βρίσκεται στoν Άγιο Ανδρέα του Δήμου Ήλιδας στο νομό Ηλείας, στη Πελοπόννησο και δημιούργησαν το Κτήμα Δύο Ύψη.

Το 2017 , με την οινολόγο Ιωάννα Βαμβακούρη δημιούργησαν τη Μικρά Θήρα. Πρόκειται για το πρώτο οινοποιείο της Θηρασιάς, το νησί που έως την μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη του 1600 π.Χ αποτελούσε κομμάτι της Σαντορίνης. Νέο απόκτημα αποτελεί το μικρό οικογενειακό οινοποιείο του Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα, περιοχή γνωστή για την αμπελοοινική της παράδοση.

Αμπελώνας

Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες του Κτήματος, βρίσκονται σε υψόμετρο 380μ. και καταλαμβάνουν σήμερα έκταση 570 περίπου στρεμμάτων. Το κλίμα της περιοχής, είναι μεσογειακό με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια, επηρεαζόμενο από τον ορεινό όγκο του Παγγαίου και τη θαλάσσια αύρα του Αιγαίου Πελάγους. Η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι μεγάλη, γεγονός που βοηθά στην ευεργετικά αργή ωρίμαση των σταφυλιών. Το έδαφος είναι πετρώδες, άγονο, ασβεστολιθικό, αργιλώδες, με καλή στράγγιση. Η καλλιέργεια της αμπέλου γίνεται με τα πρότυπα της βιολογικής γεωργίας, με πολύ σεβασμό στο περιβάλλον, στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται και οινοποιούνται σήμερα στο Κτήμα Βιβλία Χώρα είναι οι ελληνικές Ασύρτικο, Αγιωργίτικο και Βιδιανό και οι διεθνείς Sauvignon Blanc, Chardonnay, Semillon, Gewürztraminer, Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir. Επίσης, καλλιεργείται μια ‘’άγνωστη’’ τοπική ποικιλία του Παγγαίου, από την οποία παράγονται τα κρασιά Βίβλινος Ερυθρός και Βίβλινος Ροζέ. Τα αποτελέσματα ταυτοποίησης της μέσω των γενετικών της χαρακτηριστικών και έλεγχο DNA έδειξαν ότι πρόκειται για μια ελληνική ποικιλία, που δεν ταυτοποιείται με κάποια ήδη υπάρχουσα.

Πειραματικά καλλιεργούνται 36 διαφορετικές ελληνικές ποικιλίες, σε αμπελώνα που καταλαμβάνει ενάμιση στρέμμα και είναι προσβάσιμος από του επισκέπτες του Κτήματος. Στόχος είναι να διαπιστωθεί η προσαρμογή των ποικιλιών αυτών στην περιοχή και το οινικό δυναμικό τους για τη δημιουργία νέων κρασιών.

Το οινοποιείο

Ο χώρος παραγωγής, διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα είναι δομημένος έτσι ώστε να διευκολύνονται οι εργασίες του οινοποιείου ιδίως κατά τη διάρκεια του τρύγου και είναι πλήρως εξοπλισμένος με τα πιο σύγχρονα μέσα οινοποίησης: εκραγιστήριο, πνευματικό πιεστήριο, ανοξείδωτες δεξαμενές προζυμωτικής εκχύλισης για τα λευκά και το ροζέ κρασιά, ανοξείδωτες δεξαμενές ζύμωσης και σταθεροποίησης με ελεγχόμενο σύστημα ψύξης. Στο χημικό εργαστήριο του Κτήματος διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι και ποιοτικές αναλύσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγική διαδικασίας, με στόχο τη παραγωγή κρασιών άριστης ποιότητας. Η παραγωγική διαδικασία στο οινοποιείο ακολουθεί όλες τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, όπως προβλέπονται από το εφαρμοζόμενο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά το πρότυπο ISO 22000.

Σε δύο ειδικά διαμορφωμένους χώρους ωρίμασης, τα γαλλικά δρύινα βαρέλια προσδίδουν στο κρασί τις ευεργετικές ιδιότητες του ξύλου, κάτω από ιδανικές συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας. Όλα τα κρασιά του Κτήματος εμφιαλώνονται στο οινοποιείο και ορισμένα από αυτά παραμένουν στη φιάλη για παλαίωση σε ειδικές αίθουσες. 

Το Κτήμα Βιβλία Χώρα έχει πιστοποιηθεί με το σήμα «ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ» από το 2018 πληρώντας τα ποσοτικά και τα ποιοτικά κριτήρια που απαιτούνται: ελληνική ιδιοκτησία, ελληνική παραγωγή, ελληνικά προϊόντα, με συμμετοχή σε περιβαλλοντικές και κοινωνικές δράσεις, μέριμνα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.